هنگامی که به گروهها و وبسایتهای مربوط به لوازم پرفورمنس و تیونینگ خودرو سر میزنید و یا به دنبال خرید لوازم پرفورمنس برای افزایش کارایی خودروی خود هستید، با عبارت استیج (stage) در تیونینگ خودرو روبرو میشوید. به طور کلی سازندگان لوازم و قطعات پرفورمنس و شرکتهای تیونینگ خودرو از مراحل یا همان استیج ۱ تا ۳ برای نشان دادن حالت و نوع تغییری که در خودرو پس از نصب قطعهای خاص حاصل میشود استفاده میکنند.
اما مراحل مختلف و به عبارتی دیگر استیجهای مختلف در تیونینگ خودرو چه معنایی میدهد و تفاوت میان مرحله یا استیج یک با استیج ۲ و استیج ۳ در تیونینگ در چیست؟
در همین ابتدا باید بگوییم که نظرات مختلفی در مورد تفاوت میال مراحل یا استیجهای مختلف در تیونینگ وجود دارد و برخی سازندگان هنگامی که از استیجهای مختلف استفاده میکنند منظوری به جز انتخابهای مختلف برای یک قطعه پرفورمنس یا تیون ندارند.
اما آنچه را که معمولا از استیجهای مختلف برداشت میشود در ادامه مطلب توضیح خواهیم داد:
مرحله یا استیج ۱ تیونینگ، یک bolt-on یا فقط یک تغییر و دستکاری (single modification) روی خودرو میباشد که به هیچ تغییر دیگری در موتور یا خودرو نیاز ندارد. استیج ۱ تیونینگ برای استفاده روزانه از خودرو مناسب است و خودرویی که تیونینگ آن در استیج ۱ قرار دارد مانند یک خودروی سریع در جاده خواهد بود.
تیونینگ استیج ۱ میتواند بدون دستکاری دیگر قطعات استاندارد خودرو مورد استفاده قرار گیرد. شما در استیج ۱ نگرانی هیچ نگرانی خاصی نخواهید داشت و شما هر روز میتوانید از خودروی خود استفاده کنید بدون اینکه نگران استهلاک آن باشید. بیتردید، هر گونه افزایش قدرت موتور خودرو در بقیه اجزاء تأثیر میگذارد و در مواردی اگر این اجزاء و قطعات ضعیف باشند کارایی آنها دچار نقص خواهد شد. اما به طور کلی تیونینگ استیج ۱ بدون هیچ مشکل و حاشیهای میتواند روی خودرو شما پیاده شود.
یک تیونینگ استیج ۱ میتواند در کنار دیگر لوازم پرفورمنس بهبود پیدا کند. برای مثال ریمپ ECU یا DME، نصب فیلتر هوای پرفورمنس، بهبود سیستم ترمزها و یا نصب دانپایپ میتوانند تیونینگ استیج ۱ محسوب شوند. مثالی دیگر از تیونینگ استیج ۱ میتواند نصب فلشر MHD روی بیاموهای سری ۳، ۶ باشد که نوعی ریمپ قدرتمند روی DME محسوب میشود و در قدرت موتور افزایش چشمگیری حاصل خواهد شد و همچنین تغییری اساسی در صدای اگزوز بهوجود میآید. یا نصب محصول محبوب شرکت BMS است که JB4 نام دارد و دارندگان بیامو با موتور N20 و بسیاری موتورهای دیگر میتوانند در قدم اول تیونینگ این محصول را روی موتور خود نصب کنند و شاهد افزایش قدرت موتور خود باشند.
تیونینگ استیج ۲ نسبت به استیج ۱ کمی سنگینتر و خشنتر است و باید در کنار لوازم دیگر پرفورمنس نصب شود. در استیج ۲ قدرت موتور افزایش چشمگیری پیدا میکند اما باید قطعات دیگر را تقویت و یا آنها را تعویض کرد تا کارایی قطعات موتور در تناسب با یکدیگر منجر به افزایش قدرت موتور شوند. برای مثال ریمپ استیج ۲ با استیج ۱ کاملا متفاوت است و برای داشتن بهترین کارایی از قطعه نصب شده باید ریمپ جدیدی روی ECU سوار شود. مسأله مهمی که در استیج ۲ باید رعایت شود این است که خاطر ما از قابل اطمینان بودن (reliablity) خودرو جمع باشد. در تیونینگ استیج ۲ خودرو با یک خودروی استاندارد تفاوت دارد و از حالت طبیعی آن کمی فاصله گرفته است.
در استیج ۲ شما باید سرویسهای دورهای خودروی خود را افزایش دهید و احتمالا تعمیر اساسی خودروی شما در مدتی کوتاهتر باید انجام شود. برای مثال استیج ۲ میتواند ریمپی سخت و سنگین روی ECU باشد که در کنار آن توربوی خودرو نیز تقویت شده و همچنین هدرزی و دانپایپی جدید و پرفورمنس روی خودروی نصب شده باشد. همچنین در برخی موارد برای داشتن بهترین نتیجه در دستکاریهای درونی روی موتور شما باید از یک سوخت خاص استفاده کنید یا موارد دیگر.
و اما استیج ۳! استیج ۳ در تیونینگ به تیون موتوراسپورت (motorsport) یا تیون مسابقه (competition tune) نیز مشهور است. همین ابتدا باید گفت که تیونینگ استیج ۳ به هیچ وجه برای استفاده شهری مناسب نیست. در این تیونینگ حالت آیدل (idle) یا درجا کار کردن آشفته خواهد بود، مصرف سوخت موتور بالاست، آلایندگی خودرو استاندارد نیست و بهسبب قدرت بالای موتور بههیچ وجه برای پشت ترافیک ماندن مناسب نیست (مانند موتور ۱۰ سیلندر بیامو که در سریهای ۵ و ۶ M موجود است). تیون استیج ۳ تمام قدرت موتور را تا جای ممکن از آن خارج میکند و خودرو مانند حالت استاندارد قابلیت اطمینان ندارد. باید همواره بهیاد داشته باشیم که موتورهای ماشینهای مسابقه پیاده شده و از نو بازسازی شدهاند و در برخی موارد برای هر بار مسابقه این روند در آنها تکرار میشود.
از موارد استیج ۳ میتوان به تغییرات زیر اشاره کرد: لنتهای ترمز پرفورمنس و کارایی بالا و دیسکهایی که برای عمل کردن نیاز به گرم شدن دارند، میلسوپاپ با درجه بالا که باعث کاهش دور موتور تا پایینترین حد آن بدون خاموش شدن میشود، استفاده از فلایویلهای (flywheel) فوق سبک (ultra light)، کلاچهای مسابقهای و دیگر موارد.
نه ما و نه هیچ فرد دیگری نمیتواند دقیقا بگوید که در هر استیج چه میزان قدرت موتور افزایش مییابد. چرا که این تغییر در ماشینهای مختلف تفاوت بسیار زیادی با یکدیگر میکند و همچنین نوع لوازم پرفورمنس استفاده شده تغییرات بسیار متفاوتی در قدرت موتور ایجاد میکند. بهترین راه برای آگاهی از میزان قدرت اضافه شده با نصب یک قطعه پرفورمنس مراجعه به وبسایت کمپانی سازنده و بررسی نمودار داینو در محصول مورد نظر است.
تیونینگ یک مسأله کاملا تخصصی است که بدون تجربه و علم سراغ آن رفتن میتواند هزینههای زیادی روی دست ما بگذارد و شاید بدتر از آن خدایناکرده هزینههای جانی برای ما به همراه داشته باشد. پس اگر قصد داشتید به دنیای تیونینگ وارد شوید حتما با یک متخصص مشورت کنید. گروه کاربان با انجام تیونینگهای بدون نقص در بیامو بیتردید توانسته است اعتماد مشتریان خود را جلب کند و آنها نتیجه پیشنهادهای ما را به طور عملی در تقویت موتور بیامو خود مشاهده کردهاند. همچنین کاربان واردکننده لوازم یدکی و پرفورمنس بیامو و دیگر اتوموبیلهای اروپایی به ایران است. کافی است به کاتالوگ لوازم پرفورمنس ما نگاهی بیندازید. پیش از انجام تغییرات روی موتور خودروی خود با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما در زمینه تیونینگ بیامو و دیگر خودروهای اروپایی بهرهمند شوید. مراقب خودروی شما هستیم.
دیدگاه خود را بنویسید